Yrittäjyys on tällä hetkellä hyvinkin trendikastä. Miksi? Koska monet mieltävät yrittäjyyteen vapauden, mahdollisuuden päättää omat työajat ja olla itse itsensä pomo. Harva kuitenkaan ajattelee konkreettisesti kaikkea sitä, mitä yrittäjyyteen liittyy.
Tämä tarkoittaa esimerkiksi epävarmoja aikoja, ahdistuneisuutta, tietämättömyyttä ja pitkiä työpäiviä. Tähän artikkeliin onkin koottu lista asioista, jotka heillä kannattaa käydä tarkasti läpi, joita yrittäminen kiinnostaa.
Yrittäjyys ei ole helppoa, se on selvää. Saattaa mennä montakin vuotta ennen kuin yrityksen toiminta muuttuu kannattavaksi taloudellisesta näkökulmasta. Nettikasino, konsultointiyritys, markkinointifirma, vaatebrändi – vaihtoehtoja yrityksiin on monia, mutta varmaa menestystä ei takaa mikään.
Ennen kuin hyppää pois oravanpyörästä ja ryhtyy yrittäjäksi, on syytä punnita tarkkaan muutamia asioita, kuten omat kyvyt, liikeidea sekä edellytykset.
Yritystoiminnan aloitus sisältää hyvin monta vaihetta, joista jokaiseen vaiheeseen on syytä perehtyä. Kun yrittäjänä pääsee vauhtiin, kehittyy ja uskoo itsensä, ei hankaluudesta ole tietoakaan.
Lähdetäänpäs seuraavaksi katsomaan, mitä kaikkea yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyy.
Löytyykö sinulta yritysidea?
Saitko kipinän ryhtyä yrittäjäksi kotoa vai tuliko se kenties yritysopintojen myötä? Olipa kyseessä sitten elinikäinen haave tai hetken pohdinnan jälkeen tehty päätös, on onnistumisen maksimoinnin kannalta tärkeää otta yrittäjyyteen liittyvät asiat huomioon.
Kaikki lähtee yritysideasta, joka on syytä suunnitella rauhassa. Ilman kunnollista yritysideaa on hyvin vaikeaa haastavaa luoda menestyvää yritystä.
Löytyykö sinulta hyvä idea, mutta et tiedä, mistä aloittaa? Tutustu jo olemassaolevaan tarjontaan ja myös muihin alueen yrityksiin.
Pelkällä idealla ei päästä pitkälle, jos markkinoilta ja asiakkailta ei löydy todellista tarvetta. Näissä tapauksissa yritysideaa on hyvä muokata ja hioa hieman, jotta yritys erottuisi muista ja olisi ainutlaatuinen.
Tee liiketoimintasuunnitelma
Jotta voi varmistua siitä, onko yritysidean toteuttaminen oikeasti järkevää, kannattaa tehdä liiketoimintasuunnitelma. Sen tekeminen voi olla raskasta ja se vaatii paljon panostusta, mutta se antaa arvokasta tietoa. Liiketoimintasuunnitelma tarjoaa mahdollisuuden arvioida idean heikkouksia ja vahvuuksia sekä mahdollisia uhkia ja mahdollisuuksia.
Suunnitelman tekemistä edellytetään myös silloin, kun on asiakas TE-toimistossa tai yrityshautomossa, tai hakee ulkopuolista rahoitusta.
Miksi haluat ryhtyä yrittäjäksi?
Yrittäjäksi voi oikeastaan ryhtyä melkeinpä kuka vain. Siihen ei ole ikärajaa, joten käytännössä kaikilla on mahdollisuus valjastaa oma osaaminen tai palvelut myyntikelpoisiksi ennen täysi-ikäisyyttä. Ja tätä toimintaa saa sitten jatkaa niin pitkään kuin haluaa.
Yrittäjäksi voi jopa ryhtyä eläkepäivinä tai sitä voi harjoittaa muun palkkatyön ohess sivutoimisena.
Osa yrittäjänä toimimista ovat pitkäksi venyneet päivät ja lukuisat työtunnit. Samaan rahaan itselleen saa myös vastuuta, joka vain kasvaa sitä myöten, kun itselleen palkkaa muita työntekijöitä.
Hyödyksi olisi, jos toiminnan saa käyntiin oman pääoman turvin, mutta mikäli yritysidea on todella hyvä, voi silloin suunnata hakemaan myös ulkopuolista rahoitusta vaikkapa pankista.
Kenelle yrittäjyys sopii?
Yrittäminen ja yrittäjyys sopivat todella hyvin heille, joilla on jonkinlainen erityistaito. Helpointa on nimittäin myydä omaa osaamista ja monesti se vaatii myös kaikkein vähiten pääomaa. Yrittäjäksi saattaa myös päätyä, mikäli omalta alalta ei vain löydy töitä, mutta palvelulle tai tuotteelle on kysyntää.
Yleensä yrittäminen ei lähde ihan tyhjästä, vaan jokainen yrittäjäksi alkaja on jollakin tavalla yrittäjähenkinen. Yleensä tämä lähtee halusta toteuttaa itseään tai työskennellä vapaasti itselle.
Yritystoiminnan aloittaminen onnistuu huomattavasti helpommin, mikäli omasta perheestä löytyy yrittäjiä. Joskus ihmiset lähtevät myös jatkamaan omia perheyrityksiään.
Oletko valmis tekemään töitä saadaksesi yrityksen menestymään?
Vaikka yrittäjänä työskentely on vapaata ja saat itse päättää työaikasi, ei se suinkaan ole helppoa. Yrittäjyys nimittäin vaatii lähes päivittäistä työntekoa ja todella pitkiä päiviä, jopa 12-16 tuntisia työvuoroja. Se todella mittaa sen, oletko valmis sitoutumaan, kestätkö painetta ja kykenetkö jatkamaan vaikeuksista huolimatta.
Yrittäjyys ei ole todellakaan oikotie onneen tai avain rikkauksiin, vaan se vaatii paljon raskasta ja pyyteetöntä työtä.
Kun toiminta on vielä alussa, joutuu itse tekemään kaiken työn. Ei voi vain päättää olevansa esimerkiksi markkinoija tai myyjä, vaan täytyy hoitaa kaikki vastuut. Olet siis:
- Markkinoija
- Siivooja
- Toimitusjohtaja
- Myyjä
- Asiakaspalvelija
Yrittämisessä on kuitenkin se hyvä puoli, että toiminnan kasvaessa ja laajentuessa itselleen voi palkata muita työntekijöitä, jotka tulevat hoitamaan näitä rooleja.
Muista nämä asiat yrittäjänä
- Yritysmuodon valitseminen: Sopivan yritysmuodon valitseminen riippuu monesta tekijästä ja valinta on pakko tehdä ennen rekisteröintiä. Tähän vaikuttaa esimerkiksi yrityksen perustajien määrä ja kasvunäkymät. Yritysmuoto vaikuttaa esimerkiksi päätöksentekoon, kirjanpitoon ja siihen, miten helppoa tai haastavaa toiminta on lopettaa. Tällä hetkellä osakeyhtiöitä perustetaan paljon.
- Yrityksen nimi: Yrityksen nimen päättäminen on tärkeää, mutta siihen ei pidä jumiutua liian pitkään, koska sen voi muuttaa myöhemmin. Hyvä nimi kuvaa sekä toimintaa että toimialaa, ja se jää ihmisten mieleen.
- Vakuutukset: Jos jotain haluaa hoitaa viimeisen päälle kuntoon heti alussa, kannattaa keskittyä vakuutuksiin. Uudella yrittäjällä on alussa hyvin paljon juoksevia asioita ja siksi tässä saattaa tulla puutoksia. Pakollisiin vakuutuksiin kuuluu muun muassa eläkevakuutus, joka vaikuttaa eläkkeeseen ja sairauspäivärahaan. Monet yrittäjät arvioivat työnsä liian alhaiseksi, jolloin rahat eivät riitä eläkkeeseen.
- Verovähennykset: Yrittäjälle tulee paljon hankintoja ja sitä kautta kuluja etenkin alussa, mutta ne voi onneksi vähentää verotuksessa. Vähennyskelpoisia ovat sellaiset kulut, jotka jollakin tavalla liittyvät tulojen hankkimiseen. Näitä voivat olla esimerkiksi tietokone, markkinointikulut, työvälineet, puhelin, nettiyhteys pöydät ja muut kulut.